Zelf boekhouden: een makkie!

Het lijdt geen twijfel dat voor ondernemers een degelijke, overzichtelijke boekhouding van cruciaal belang is. Niemand loopt immers graag het risico om door een slordige financiële administratie het overzicht over zijn financiën kwijt te geraken en zo bijvoorbeeld voordelen te ontlopen of meer geld uit te geven dan nodig.

Veel zelfstandigen besteden omwille van die redenen hun boekhouding dan ook uit aan een professionele boekhouder of aan een boekhoudbureau. Maar waarom kies je er eigenlijk niet voor om zélf je boekhouding te verzorgen en zo een beter inzicht te verwerven in de dynamiek van je eigen inkomsten en uitgaven?

Velen zullen op deze vraag antwoorden dat zelf boekhouden al te veel tijd kost en erg ingewikkeld is. Dat hoeft echter niet per se waar te zijn. Met enkele goede tips en technische hulpmiddelen wordt zelf boekhouden de eenvoud zelf!

Je hebt heus geen boekhoudersdiploma nodig

Tegenwoordig bestaan er talrijke computerprogramma’s, automatische en semi-automatische boekhoudpakketten die je helpen om thuis in alle rust zelf je financiën te managen. De meeste van die hedendaagse programma’s zijn erg gebruiksvriendelijk, doodeenvoudig en efficiënt! Informeer je goed en vergelijk verschillende alternatieven om te weten te komen welk pakket het best aan jouw behoeften voldoet.

Computerprogramma voor Accountants

Je hoeft zelf geen IT professional of gediplomeerd boekhouder te zijn om met een dergelijk programma aan de slag te gaan. Het gebruik wijst meestal zichzelf gewoon uit en is erg simpel. Ook heb je geen ultramoderne hardware nodig of de ervaring van een super geek om dit soort software te kunnen installeren en van start te gaan.

De voordelen zijn legio

De voordelen van zelf je boekhouding te doen zijn zowel van financiële als van organisatorische aard:

– Eerst en vooral bespaar je jezelf de kosten van een boekhouder;

– Bovendien krijg je een beter begrip van en inzicht in financieel management waardoor je beter vooruit kan blikken en je je toekomstige uitgaven beter zal kunnen inplannen. Je kan je boekhouding zo nodig elke dag updaten waardoor je financiële overzicht alleen maar accurater wordt en je niet voor al te onaangename verrassingen komt te staan;

– Hoe meer tussenpersonen, hoe meer kans op fouten;

– Het gaat over jóuw geld, waarom zou je je financiële administratie aan iemand anders overlaten als je het ook gewoon zelf kan doen?

– En tot slot… geeft het geen goed gevoel om iets zelf tot een goed einde te brengen? Is dat dan niet waarom je in de eerste plaats besloot om zelfstandige te worden?

 

 

StefanZelf boekhouden: een makkie!