4 Risico’s bij boekhouden voor ZZP

Kleine bedrijfjes en zelfstandige zaken zonder personeel doen het vaak zonder professionele boekhouder. En dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Als je van de juiste boekhoudsoftware gebruik maakt en een basiskennis hebt van boekhoudregels dan hoef je geen dure accountant in te huren en kan je als bedrijfsleider dit best zelf doen. Maar toch zien we vaak dezelfde soorten fouten opduiken bij mensen die zelf hun boekhouding doen. We zetten de 4 meest voorkomende hieronder op een rijtje.

  1. Betalingen van facturen niet goed registreren

Hoewel veel kleine bedrijven en ZZP wel zullen zorgen dat al hun uitstaande facturen zo snel mogelijk betaald worden zijn er veel éénmanszaken waar soms de tijd ontbreekt om de betalingen goed te registreren. Zo verlies je op het einde van het boekhoudjaar niet alleen heel veel tijd om dit op orde te maken, je loopt ook het risico teveel belastingen te betalen en met ‘valse’ uitstaande schulden in de boekhouding te blijven zitten.

  1. Bonnetjes niet goed bijhouden

Als bedrijfsleider kan je natuurlijk heel wat uitgaven inbrengen in je boekhouding. Maar dan moet er wel een papieren bewijs voor deze uitgaven zijn. Maak er daarom een gewoonte van om elk bonnetje en elke factuur bij te houden. Later kan je nog altijd kijken of deze uitgave wel of niet in je boekhouding mag opgenomen worden. Het is een groter probleem als je op het einde van het jaar ontdekt dat je duizenden euro’s aan kleine uitgaves niet meer kan verantwoorden dan dat je een doos vol bonnetjes op je kantoor hebt staan waarvan je misschien de helft niet kan ingeven.

  1. Cash uitgaves niet verantwoorden

Tal van kleine uitgaven zal je ongetwijfeld cash betalen en niet met een bankkaart of giro. Maar denk je er ook aan om voor deze cash uitgaven een kwitantie of, daar gaan we weer, bonnetje te vragen? Hou élke uitgave goed bij, ook deze die je met contant geld betaalt. Zo betaal je geen cent belastingen te veel!

Goed je uitgaven bijhouden

  1. Geen professionele hulp zoeken waar nodig

Er kunnen altijd situaties ontstaan in je boekhouding waar je zelf echt geen raad mee weet en waarvoor je eigenlijk professioneel advies zou moeten inwinnen. Wacht hier niet te lang mee want de schade wordt soms exponentieel groter naarmate je dit langer uitstelt. Je hoeft echt geen full time boekhouder in te huren als je dat niet kan betalen, advies kan ook op individuele basis en per dossier ingehuurd worden indien nodig.

 

Stefan4 Risico’s bij boekhouden voor ZZP